Freaky Tomato Soup – מרק עגבניות ופריקי

IMG_0483

חברים שראו את הבלוג החדש שלי, ביקשו כל מיני בקשות. הרבה ביקשו שאכין משהו פשוט. אבל, מי שמכיר אותי ואת נטיות הבישול שלי, יודע שאני לא יכולה בלי לסבך… אז הנה, מרק. לא מאד פשוט אבל בסוף אתן הצעות לגיוונים ולפישוט.

לפני שאתחיל-  פריקי (או פריקה) היא חיטה ירוקה שעברה תהליך של עישון. זה מוצר מהמטבח הערבי שהולך ומתאזרח גם בשווקים היהודיים. בזמן שהיא מתבשלת יש לה ריח מיוחד, שעוד לא החלטתי אם הוא נעים או לא, אבל הטעם מיוחד במובן הטוב של המילה. עוד על פריקה אפשר לקרוא כאן.

למי שלא בא על הפריקה, אין שום בעיה, בסוף יש אופציות נוספות.

המתכון המקורי הוא של תמר כהן צדק, מתוך הגיליון האחרון של "על השולחן", והוא מובא כאן בשינויים שלי. זה מרק עשיר מאד, משביע אבל לא כבד והוא יכול בקלות להיות ארוחת הערב שלכם.

מתחילים מהפריקה:

1 כוס פריקהIMG_0455

אם משתמשים בפריקה שלמה, משרים אותה לילה או כמה שעות קודם. אם משתמשים בגרוסה, לא צריך.

שמים את הפריקה בסיר יחד עם

3 כוסות מים

ומבשלים, כמו אורז (מתחילים על להבה גדולה וכשהמים רותחים מנמיכים את האש וממשיכים לבשל), במשך חצי שעה לפחות, עד שהפריקה מתרככת מאד.

בינתיים מכינים את המרק

חותכים לקוביות:

1 גזר

1 בצל

מקלפים

5 שיני שום

וקצת מועכים אותן (אני פשוט נותנת מכה רצינית עם הסכין או משהו אחר שיפתח את השום ויוציא את הטעמים שלו).clip_image001

בסיר אחר, שיספיק ל 5 מנות מרק לפחות, מטגנים את הבצל עד שהוא קצת מתרכך ומוסיפים את הגזר והשום.

IMG_0467

בינתיים, לוקחים

3 עגבניות

וחותכים אותן לקוביות. הגודל הוא כמו של סלט ירקות גס, אבל זה לא ממש משנה כי תיכף נטחן הכל.

על פי המתכון המקורי צריך להשתמש ב8 עגבניות, אבל כשהלכתי לסופר, היו שם רק עגבניות ירוקות ומכוערות, אז השתמשתי במה שהיה לי בבית, והוספתי

1 קופסה עגבניות מרוסקות.

שימו לב, לא רסק (שאותו תיכף נוסיף) אלא עגבניות מרוסקות. זו קופסת שימורים גדולה ויש בה עגבניות שלא עברו תהליך של ריכוז.

לאחר שהבצל, הגזר והשום מזהיבים, מוסיפים לסיר את קוביות העגבניות ואת קופסת העגבניות המרוסקות.. מוסיפים.

1 קופסה (קטנה) של רסק עגבניות

כדאי לבחור רסק שאין בו תוספת של סוכר, גלוקוז, פרוקטוז ושאר קללות כאלה, סתם כי זה יותר בריא.

מערבבים ומוסיפים כ-

3 כוסות מים

מביאים את כל העסק לרתיחה ומתבלים ב:

מלח ופלפל שחור

1 כף סוכר חום (לא הכרחי אבל מוריד מהחמיצות של העגבניות).

כן, אפשר גם סוכר לבן אם אין חום…

IMG_0475

בינתיים הפריקה התבשלה לה ואפשר לעבור לטחינה של המרק ושל האורז. מתחילים במרק. בעזרת בלנדר מוט או בלנדר רגיל (מה שיש בבית ומה שמעדיפים) טוחנים את המרק עד כמה שרוצים. אם אתם, כמוני, מאוהבי ה"גרבר", אפשר לטחון לו את הצורה. אם אתם מעדיפים קצת חתיכות, תטחנו קצת פחות.

כשמסיימים את זה, עושים אותו דבר בדיוק גם לפריקה. במקרה הזה, אם אתם רוצים מרק חלק, כדאי לטחון בבלנדר ולא במוט. אם  מרגישים שהטחינה לא הולכת בקלות, אפשר להוסיף מים. בסופו של דבר צריכה לצאת מין דייסה ירוקה. צילמתי, אבל זה ממש לא נראה כמו משהו שתרצו להכניס לפה, אז לא העליתי לכאן (בסוף זה יוצא טעים. נשבעת).

עכשיו מערבבים את הפריקה אל תוך המרק. אל תשימו הכל בבת אחת אלא כל פעם קצת, עד שהמרק מגיע לסמיכות שמתאימה לכם. זהו, המרק מוכן. אפשר לזלף מעט שמן זית ולפזר פלפל שחור גרוס מלמעלה ועכשיו הוא נראה אכיל ואפילו טעים. תודו!

IMG_0487

*נ.ב – המרק מסמיך מאד אחרי שהוא מתקרר אז אם מחממים מחדש, כדאי להוסיף מים וקצת מלח כדי לחזק את התיבול.

אבל הבטחתי מרק פשוט למי שאין לו כוח להתעסקויות מיותרות. יש המון דרכים להפוך את המרק לפשוט יותר. ברור שזה משנה קצת את הטעם אבל אפשר לסלוח למי שרק רוצה מרק מהיר לארוחת ערב…

שינויים שיהפכו את המרק לקצת פחות מסובך:

קודם כל, במתכון המקורי לא משתמשים בפריקה, אלא פשוט באורז לבן. אני מאד אוהבת את הטעם המיוחד של הפריקה אבל אין שום בעיה להשתמש באורז (לבן או מלא). חוץ מזה, אם לא בא לכם לטחון (או שאין לכם בלנדר), המרק יקבל באהבה גם אורז מבושל רגיל. אפילו כזה שנשאר לכם מאתמול.

אפשר לחסוך בחיתוכים אם משתמשים בעוד קופסא של עגבניות מרוסקות במקום בעגבניות טריות ואת הגזר אפשר לגרד על פומפייה במקום לחתוך לקוביות. כך גם אין צורך בטחינה של המרק (רק תעשו משהו עם השום לפני שאתם מגישים את המרק…).

חוץ מזה, אפשר תמיד לא להשתמש בגזר, בבצל או בשום. אני לא ממליצה כי כל אחד מהם מוסיף טעם, אבל אם ממש אין לכם כוח, זה לגיטימי. לא כדאי להוריד את כולם כי אז ייצא משהו בטעם של קטשופ עם אורז.

מקווה שעניתי על כל הבקשות. אם יש עוד משהו שבא לכם שאכין, אתם מוזמנים להוסיף בתגובות, ונראה מה נעשה עם זה…

בתיאבון!

המתכון בקיצור:

מרק עגבניות ופריקה

בסיר מרתיחים:

1כוס פריקה (אם משתמשים בפריקה שלמה, משרים אותה לילה או כמה שעות קודם).

3 כוסות מים

ומבשלים, כחצי שעה, עד שהפריקה מתרככת מאד.

למרק:

1 גזר חתוך לקוביות

1 בצל חתוך לקוביות

5 שיני שום מקולפות ושבורות.

מטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך מעט ומוסיפים את הגזר והשום.

מוסיפים:

3 עגבניות חתוכות לקוביות

1 קופסה עגבניות מרוסקות.

1 קופסה (קטנה) של רסק עגבניות

3 כוסות מים

מרתיחים ומתבלים:

מלח ופלפל שחור

1 כף סוכר חום (או לבן)

לאחר שהמרק הגיע לרתיחה טוחנים אותו בבלנדר או בלנדר יד

*המרק מסמיך מאד אחרי שהוא מתקרר. בחימום מחדש כדאי להוסיף מים ומעט מלח

שינויים וגיוונים:

· להחליף את הפריקה באורז מבושל (לבן או מלא) יחד עם המים בו בושל.

· לא לטחון את הפריקה / אורז אלא להכניס ישירות למרק.

· להחליף את העגבניות בקופסת עגבניות מרוסקות נוספת.

· לגרד את הגזר על פומפיה

· לא להשתמש בבצל, בגזר או בשום (אבל לא מומלץ להוריד את כולם)

תגיות: , , ,

פורסם ב: 9/01/09

בקטגוריה: ארוחה קלה, מרק

FireStats icon ‏מריץ FireStats‏