קראנץ שמרים וקקאו

קראנץ שמרים וקקאו

לכבוד הפוסט הראשון החלטתי להכין עוגה שהיא עוגת הילדות שלי במלוא מובן המילה. ריח של שבת תמיד היה ריח של שמרים וקקאו (וגם התבקשתי להכין עוגת שמרים עם קקאו אבל זה סתם שולי). נכון שאין יותר טעים מטעמה של הנוסטלגיה, אבל העוגה הזו בהחלט יותר עשירה מהעוגות שאכלנו בילדות. אני מקווה שזה משפיע לטובה גם על הטעם.

המתכון לבצק מבוסס על מתכון של מיקי שמו שפורסם ב"על השולחן".

לבצק

מערבבים ביחד בקערת המיקסר

3/4 2 כוסות קמח

1/2 כוס סוכר

1/2 כף שמרים יבשים

מוסיפים:

2 ביצים

1/2 כוס מים

1/2 כפית תמצית וניל

אפשר גם להוסיף גרידה (קליפה צהובה בלבד, מגורדת) מחצי לימון, אם אתם אוהבים.

ולשים הכל בערך 5 דקות במהירות איטית.

אחרי לישה הבצק נראה בערך כך:

בצק לפני הוספת החמאה

חותכים לקוביות

90 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

(אני בדרך כלל שוכחת להוציא את החמאה לפני הזמן, אבל לכבוד הפוסט הראשון דווקא זכרתי. כך זה נראה)

קוביות חמאה

אבל אם שכחתם, אפשר לשים את החמאה במיקרו לכמה שניות בודדות על חום נמוך, או במקום חם לכמה דקות. אם אתם משתמשים במיקסר, גם אם הוצאתם אותה מהמקרר בדיוק לפני שניה וחצי לא יקרה שום אסון (אם אתם לשים ביד, יהיה קצת יותר קשה לאחד את החמאה הקרה עם שאר המרכיבים).

מוסיפים את החמאה בהדרגה תוך כדי לישה.

מוסיפים חמאה אל תוך הבצק

אחרי שהחמאה נבלעה כולה בבצק מוסיפים:

1/4 כפית מלח


את המלח והחמאה מוסיפים מאוחר יותר כיוון שאם הם נוגעים ישירות בשמרים, הם עלולים להרוג אותם ואז לא תהיה תפיחה.

עכשיו לשים עוד כ8 דקות, כך שבסך הכל לשנו את הבצק 13 דקות.המתכון המקורי מציע להמשיך ללוש את הבצק ביד על משטח מקומח, למשך עוד כדקה. עשיתי את זה, וזה עשה לי בלגן נוראי על השיש. לא מומלץ.

אם אתם לא משתמשים במיקסר, קרוב לוודאי שתצטרכו להאריך את הזמן הזה. אמנם עכשיו יש לי מיקסר, אבל לפני כן הייתי שמה לי על המחשב סידרה כלשהי ופשוט רואה בערך חצי פרק (כ20 דקות), תוך כדי לישה. מומלץ בחום! ככה אפשר לראות טלוויזיה במצפון שקט,  הרי עשית משהו תוך כדי…

אחרי הלישה, מניחים את הבצק להתפחה במשך כ30 דקות. אני התפחתי קצת יותר כי קר בחוץ. בכל אופן, זה בדיוק הזמן לסיים לראות את הסדרה שהתחלתם לראות קודם…

הבצק עשיר מאד בחמאה וביצים אז הוא לא תופח הרבה. אל תצפו לראות "הכפלת נפח" כמו שמציינים במתכונים אחרים.

אחרי שהתפחתם פעם ראשונה, הגיע הזמן לרדד ולעצב את הקראנץ.

קודם כל מרדדים מלבן. איך עושים שיצא מלבן ולא צורה בעלת זוויות, שפיצים וכו'?

כמה דברים: א. עוד לפני הרידוד, מעצבים את כדור הבצק לצורה די מלבנית ומשטחים מעט.

סוג של מלבן

ב. כאשר מרדדים, עובדים באלכסונים. בכל פעם מרדדים מפינה אחת לפינה הנגדית. כך יוצא מלבן די אחיד.

מלבן בצק מרודד

עכשיו הזמן להוסיף את המילוי.

ממיסים

כ- 20 גרם חמאה

כמות החמאה תלויה בעד כמה אתם מרחמים על רמת הכולסטרול של מי שיאכל את העוגה. כמובן שיותר חמאה = יותר טעים…

ככל שהחמאה יותר רכה, כך אפשר למרוח שכבה דקה יותר שלה. אם אתם מתכוונים למרוח הרבה, רק תרככו אותה מעט. אם אתם סופרי קלוריות, תכינו משהו אחר. סתם. פשוט תמיסו את החמאה לגמרי, ואז אפשר למרוח מעט.

עכשיו מורחים על הבצק תערובת של

קקאו

סוכר

כמה? שוב, כמה שבא לכם. אני השתמשתי בערך ב5 כפות מכל אחד מהם. אל תשימו יותר מדי כי זה פשוט ייפול כשתעצבו את הקראנץ, אבל אפשר לשים קצת יותר ממה שאני שמתי.

מלבן עם מילוי

שימו לב שהשארתי שוליים ללא מילוי. זה חשוב כדי שהמילוי לא יצא החוצה.

מגלגלים את הבצק לגליל (מהחלק הארוך כמובן). לא צילמתי אז תצטרכו להאמין לי שזה מה שעושים…

ועכשיו לבלגן. את הגליל שעשינו חותכים לכל אורכו, כך שיש שני חלקים ארוכים, חומים ומבולגנים

כאלה:

בלגן! הקראנץ לאחר החיתוך.

מלפפים את שני החלקים שנוצרו אחד על השני, כמו צמה של 2 חלקים. עדיף להתחיל מהאמצע, כך נוצרת צורה יותר אחידה. מרימים (בנחישות וברגישות) ומכניסים לתבנית.

קראנץ בתבנית

נשאר רק להתפיח עוד כ45 דקות (שוב, בימים קרים זה ייקח יותר זמן. אני התפחתי שעה). בזמן ההתפחה מכינים סירופ סוכר מכמות שווה של מים וסוכר שמרתיחים עד שהסוכר נמס. לעוגה צריך ממש מעט (אולי רבע כוס סירופ) אבל אפשר להכין יותר ולשמור את הסירופ בצנצנת, עד לעוגה הבאה.

אחרי כחצי- שלושת רבעי שעה, מדליקים את התנור על חום של 170 מעלות (בינוני נמוך). בגמר התפיחה מכניסים את העוגה לתנור ואופים כ45 דקות. חשוב לבדוק. יכול להיות שזה ייקח יותר זמן (שוב, לי לקח בערך שעה) זה תלוי בתנור שלכם ובתבנית שבה אפיתם. קשה לדעת מתי הקראנץ אפוי גם מבפנים. במקרה הזה אני מעדיפה לאפות כמה דקות יותר מדי מאשר פחות מדי, גם כי אחר כך נשים סירופ סוכר (מיד כשהעוגה יוצאת מהתנור).

כך נראית העוגה כשהיא יוצאת מהתנור, אחרי מזיגה של סירופ סוכר:

img_03371

עכשיו נותר רק לתת לעוגה להתקרר קצת

ו- בתיאבון!

קראנץ שמרים

המתכון בקיצור

קראנץ שמרים וקקאו/ מיקי שמו

לבצק

3/4 2 כוסות קמח

1/2 כוס סוכר

1/2 כף שמרים יבשים

מערבבים ביחד בקערת המיקסר

מוסיפים:

2 ביצים

1/2 כוס מים

1/2 כפית תמצית וניל

אפשר להוסיף גרידה מחצי לימון.

לשים כ-5 דקות במהירות איטית.

90 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

מוסיפים את החמאה בהדרגה תוך כדי לישה.

אחרי שהחמאה נבלעה כולה בבצק מוסיפים:

1/4 כפית מלח

עכשיו לשים עוד כ8 דקות (בסך הכל 13 דקות לישה במיקסר וכ20 דקות ביד)

אחרי הלישה, מניחים את הבצק להתפחה במשך כ30 דקות, או יותר אם קר. הבצק עשיר מאד בחמאה וביצים אז הוא לא תופח הרבה.

לאחר התפחה ראשונה מרדדים את הבצק למלבן וממלאים:

מלית

כ-20 גרם חמאה

קקאו

סוכר

מורחים את החמאה על הבצק, מערבבים קקאו וסוכר ומפזרים.

מגלגלים את הבצק לגליל, חותכים אותו לכל אורכו ומלפפים את שני החלקים זה בזה. מעבירים לתבנית ומתפיחים כ45 דקות.

מכינים סירופ סוכר מכמות שווה של מים וסוכר.

מחממים תנור ל170 מעלות. בגמר התפיחה מכניסים את העוגה לתנור ואופים כ45 דקות. כשהעוגה יוצאת מהתנור, מזלפים סירופ סוכר בנדיבות. מקררים מעט ומגישים. בתיאבון.


תגיות: ,

פורסם ב: 2/01/09

בקטגוריה: עוגות

2 תגובות

רויטל סלומון

4/01/09 בשעה 8:13    


בלוגים חדשים זה תמיד טוב. בלוגים חדשים על אוכל, זה בכלל אמריקה! תתחדשי ובהצלחה!!!

אפרת

4/01/09 בשעה 17:25    


תודה רבה! מקווה שתהני…

להשאיר תגובה

שם *

דואר *

אתר

Subscribe without commenting

FireStats icon ‏מריץ FireStats‏