שיעור טבע

הנבטה

כשהייתי ילדה, לא היו שיעורי "מדעים" או "ביולוגיה" בבית הספר היסודי. למדנו "טבע". רוב השיעורים נערכו במעבדה האפלולית, בין דוגמאות של שלדים, תרשימים אנטומיים של גוף האדם ועוברים של כל מיני חיות בצנצנות פורמלין. בחלק מהשיעורים היינו יוצאים לטבע, לחקור ולסייר בסביבות הקיבוץ, אבל השיעורים שזכורים לי ביותר מאותם שנים, היו השיעורים בהם היינו מנביטים שעועית. לכל ילד הייתה פיסת צמר גפן משלו, עם כמה פולים של שעועית. אנחנו היינו אחראים להשקות את צמר הגפן, עד שהשעועית נבטה. אני תמיד הייתי מאלו שהשקו יותר מדי, או פחות מדי, או קצת משניהם, כך שהרבה פעמים לא יצא כלום מהשעועית שלי, אבל עד היום אני זוכרת את הפלא של נביטת השעועית וכמה אהבנו לראות כל יום מה השתנה בחלקה הקטנטנה שלנו.

היום, כשמדברים על נבטים, מדברים על בריאות. אומרים שהם שופעים בויטמינים, אנזימים ומה לא, ושיש בהם את כל היתרונות שיש בצמחים הבוגרים, רק שהם הרבה יותר זמינים לגוף. אני בעיקר עדיין מוקסמת מהתהליך… חוץ מזה, גיליתי גם שקטניות מונבטות, מבושלות או לא, טעימות לי הרבה יותר מאשר קטניות שאינן מונבטות.אני הכנתי נבטוטים (נבטים קטנים, בהם הזרע עדיין קיים), בין השאר כי לא הייתה לי סבלנות להנביט את הקטניות עד הסוף, אך גם כיוון שאני לא אוהבת במיוחד את טעמם של נבטי המאש (שהיא השעועית שממנה מנביטים את ה"נבטים הסיניים" המוכרים. אפשר להשיג את השעועית עצמה בחנויות טבע) ומעדיפה את הנבטוטים.

לפניכם יומן מצולם של הנבטה. חלק הצליח וחלק לא. אני אביא גם את מסקנותיי לגבי מה לא לעשות. באופן עקרוני אני חייבת לומר שזה תהליך פשוט, ובעיני גם מהנה. רק צריך סבלנות והתמדה.. חשוב מאד להשתמש רק בדגנים/קטניות מלאים (כלומר לא מקולפים) ולא חצויים.

קחו לעצמכם 4 ימים עד שבוע לתהליך כזה, אורך הזמן תלוי בזרעים שאתם מבקשים להנביט. שעועית המאש היא הקלה והמהירה ביותר להנבטה, אורז לוקח הרבה יותר זמן.

יום 1 – השריה

משרים את הקטניות שאותן רוצים להנביט בקערות (נפרדות) עם מים. אני השריתי: עדשים כתומות, עדשים ירוקות, אורז מלא, גריסים ושעועית מאש

השרית הזרעים

בתמונה: משמאל למעלה לפי כיוון השעון – עדשים ירוקות, שעועית מאש, אורז מלא, גריסים, עדשים כתומות.

אחרי היום הראשון גיליתי שבעצם העדשים הכתומות הן חצויות ולכן אי אפשר יהיה להנביט אותן. הכנתי מהם מג'דרה.

יום 2-5 – הנבטה

כעת יש לסנן את הזרעים ולהניח אותם במקום חשוך אך חמים. חשוב לשמור על לחותם, אך לא להספיג אותם במים, כדי שלא ירקבו. אני הנחתי אותם ביחד בתבנית, מה שהסתבר כטעות כיוון שהאורז המלא והגריסים הרקיבו וקיבלו ריח לא נעים. אני ממליצה לשים במסננת, כך שיישארו לחים אך לא תהיה הצטברות של מים בתחתית הכלי. בכל אופן, כדאי להשקות את הזרעים בערך פעמיים או שלוש ביום, תלוי בחום החדר וחשוב מאד לכסות במשהו, כדי שלא יהיה אור.

היום השני:

יום שני

הזרעים תפוחים מהמים אך עוד לא רואים התחלה של נביטה. בין תמונה לתמונה הזרעים נשארים מכוסים במגבת, שהרמתי רק לצורך השקיה וצילום.

היום השלישי:

יום שלישי

בשעועית המאש כבר רואים התחלה של נביטה.גם העדשים כבר החלו לנבוט אבל קשה לראות בתמונה. באורז ובגריסים נוצרו נקודות לבנות בראש כל גרגר, שהן התחלת הנביטה, אך עוד לא הספיק לצאת נבט.

היום הרביעי:

היום הרביעי

ביום הרביעי לא הייתי בבית ולא יכולתי לדאוג לנבטים. זה גם היה היום שאחריו הרחתי שהאורז והגריסים החלו להירקב. קחו זאת בחשבון ואל תנביטו אם אתם יודעים שלא תוכלו לדאוג לנבטים. למרות זאת, רואים שגם בשעועית וגם בעדשים כבר יש נביטה. האמת שגם הגריסים החלו לנבוט אבל הרגתי אותם לפני שהספיקו להתפתח…

היום החמישי:

היום החמישי

רואים את ה"זקן" שיש לשעועית ולעדשים? יש נבטוטים! הצלחנו! עכשיו יש להעביר את הנבטוטים למקרר, שלא ירקיבו. אם אתם מעוניינים בנבטים ממש, המשיכו את התהליך עוד יום- יומיים.

מה מכינים מהנבטוטים? כל דבר שהייתם מכינים מהקטניות המקוריות. אפשר לבשל אותם ואפשר לאכול אותם טריים. אני הכי אוהבת אותם לא מבושלים. הנבטוטים מעשירים כל סלט, הם פריכים ומלאי טעם וכמובן מוסיפים המון המון בריאות!

מה אני הכנתי? סלט סלק חי עם נבטוטים ותפוחי עץ, שפירוט שלו יגיע בקרוב מאד.

אני ממליצה בחום להתנסות בהנבטה ביתית. מלבד הבריאות והטעם, ההנבטה היא תהליך מרתק בעיני, גם שנים רבות אחרי שעברתי את בית הספר היסודי. ילדים ישמחו מאד להתנסות בכך יחד איתכם וגם הכישלונות הקטנים הם חלק מהחוויה.

אז שיהיה לכם שיעור טבע נעים!

תגיות: , ,

פורסם ב: 15/02/09

בקטגוריה: טיפים, כללי, עוגיות

FireStats icon ‏מריץ FireStats‏